Vilkku

 1 / 2012

 8.3.2012

Verkkojulkaisu,  Laukkosken Nuorisoseura r.y.
Julkaisupaikka: 
www.laukkoskennuorisoseura.net

       SISÄLLYS

 

Puheenjohtajalta

Barnlek 2011

Hohka kuuluu kaikille

Musiikin iloa ja voimaa

Vuoden varrelta

 Levyjä

Lukunurkka

Tunnetko Waltarin tuotantoa

Muut lehdet

Tehtäviä

 

Pieni pääkirjoitus puheenjohtajalta

Mari Knuuttila

 

Edessäsi on Laukkosken nuorisoseuran Vilkun 2012 talvinumero. Olemme taas koonneet yhteen vuoden 2011 toiminnan ja mukana on myös levy- ja kirja-arvosteluja.  Erityisesti suosittelen Jaakko Nummisen Yhteisön voimaa, nuorisoseuraliikkeen historiasarjaa, jossa luettavaa riittää 12 kilon verran. Olen ollut itse päättämässä Suomen nuorisoseurojen liiton hallituksessa, että kysei­nen his­toriasarja on vihdoin saatu valmiiksi ja kansiin. Olin myös eduskunnassa Aleksis Kiven päi­vänä kirja­sarjan julkistamistilaisuudessa, jossa kirjoittaja Jaakko Numminen nosti histo­riasta esiin erittäin mielenkiintoisia tarinoita. Niissä vuosisadan alun lähes kaikilla valta­kunnan päät­täjillä oli joku linkki nuorisoseuratoimintaan. Lisäksi Numminen myös nosti varsin hienolla tavalla monen nyky­polii­ti­kon­kin nuorisoseurataustan esiin.

Vuodesta 2011 jäi mieleen taas mukavia nuorisoseuramuistoja. Heinäkuussa olimme porukalla Barnlek-tapahtumassa Tanskassa, ja viikon reissusta jäi tosi iloisia muistoja. Varmaan päällim­mäi­senä muistissa ovat kiva oleilu ja esitykset, mutta ainakin minä muistan päiväretken Lego­landiin, jossa satoi kaatamalla koko päivän ajan. Sateessa oli tietysti hyvät puolensa, sillä Lego­landissa oli sade­kelillä hiljaista ja kaikkiin laitteisiin pääsi ilman jonotusta. Mutta toisaalta keltaiset sadeviitat eivät suojelleet kaikelta ja olimme jo puolelta päivin aivan läpimärkiä. Mutta sateesta huolimatta Legoland viihdytti meitä mukavasti.

Kaiken harrastamisen ja talon huollon ja korjauksen lisäksi olen myös iloinen uu­des­­­­­­ta innok­kaasta kanteleopettajasta Valt­terista. Mukavaa, että saimme taas asian­tuntevan laukkos­kelais­taustaisen opettajan ryhmille.

Lisäksi minua ilahduttaa Tempoa tenaviin –ryhmän aloittaminen. Vauvoille ei nuoriso­seurassa ole aikaisemmin ollut mitään toimintaa ja nyt iloiset vauvat ilahduttavat viikoittain!

 

<< Takaisin

 

 

Barnlek 2011Kansantanssitapahtuma Barnlek järjestettiin viime vuonna Tanskan Skivessä. Laukkosken nuorisoseurasta lähti tapahtumaan kuusi tanhu­ryhmäläistä, ohjaaja Mari sekä huoltaja Jenni. Matkaan lähdimme 12. kesäkuuta yhdessä Klaukkalan nuorisoseuran kanssa. Menimme laivalla Turusta Tukholmaan ja aa­mul­la bussilla Göteborgiin. Sieltä suunta­simme lautalla Tans­kaan Fredrikshavniin ja bussilla Skiveen.

Söimme päivällistä, jolla tarjottiin ihania sa­laatteja! Tapahtuman ruoka muutenkin oli erin­omaista. Lounaaksi söimme aina eväsleipiä omista Barnlek-repuista.

 

 

Kävimme Billundissa Legolandissa. Päivä oli runsassateinen, mutta huvipuisto oli värikäs paikka, josta löytyi paljon erilaisia laitteita ja hienoja legotaideteoksia.

 

 

Melkein kaikilla oli keltaiset sadeviitat päällä. Puistossa oli myös kuivauskaappi, johon voi mennä kuivatte­lemaan pariksi minuutiksi... mutta se maksoi, ja lopulta olo tuntui vielä märemmältä. J

 

 

Legoland-päivä oli ryhmäläisten mielestä matkassa kivointa. Matkaan kuului myös harjoituksia, kaupungilla kiertelyä, illanviettoa ja yhdessä oleskelua. Kävimme pulikoimassa kylpylä-uimahallissa ja otimme vapaa-ajalla rennosti.


Luokkamajoituksessa Kian äänekkäästi nariseva patja häiritsi joidenkin nukahtamista. Bussissa kuitenkin uni maistui!

 

 

 

 

 

 

 

Pääjuhlan jälkeen lähdimme taas pitkälle bussi- ja laivamatkalle kohti kotia. Skive oli kiva kaupunki ja tapahtuma myös!   : ) 


Matkalla tuli kuvattua kameralla muistoksi videopäiväkirjaa. Lopputulos on kuitenkin vähän liian sekava, joten annetaan mieluummin kuvien kertoa...

 

MK ja GP

 

 

<<


 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

Hohka kuuluu kaikille

 

 


Hohka-yhtye toi kotiin pohjoismaisen pelimannimestaruuskilpailun yhtyesarjan voiton lauantai-iltana 12.11.2011 Ruotsin Sälenistä. Yhtyeen muusikot Meriheini Luoto (viulu), Valtteri Lehto (kantele), Veikko Muikku (haitari) ja Maksim Purovaara (basso) perustivat yhtyeen Helsingissä vuonna 2006.

Neljännen Nord 11-kilpailun hienosta sijoituksesta iloitaan laajalti ympäri Uuttamaata. Helsinkiläisen Hohkan omivat ylpeinä ainakin soittajien kotiseudut Karjaa, Mäntsälä, Korso ja Pornainen. Hohka kuuluu selvästi kaikille.

Samassa kisassa menestyi myös Maija Kauha­nen, Laukkoskellakin konsertoinut kanteleen­soittaja, joka ylti finaalipaikkaan solistisarjassa.

 

Valtteri, Laukkosken kanteleryhmien opettaja, ehti iloksemme vastata muutamiin kisa­tun­nel­mia koskeviin kysymyksiin ja valottaa Hohkan lähitulevaisuuden suun­nitelmia.


 

                                                                                                                                                                        Aapo Huhta

 


Onnea Hohka-yhtyeelle upeasta kilpailu­voitosta! Millaista Sälenissä oli soittaa?

- Kiitos! Sälenissä oli aivan mahtavaa soittaa. Tunnelma oli upea ja jännitystä riitti. Oli hie­noa kuulla, minkälaista musiikkia tällä hetkellä tehdään ja soitetaan muissa Pohjois­maissa. Ei tuollaisia kansainvälisiä tapahtumia ole kos­kaan liikaa.

 

Jäikö jokin esitys tai tunnelma aivan erityisesti mieleesi?

- Tällaisissa tapahtumissa on aina hienoa tava­ta uusia ihmisiä ja kuulla uutta musiikkia. Itse ihas­­tuin meidän kanssa samassa sarjassa soit­ta­nee­seen ruotsalaiseen viulu-saksofoni-kitara-trioon.

 

 

Onko voittonne tuonut lisää esiin­ty­mis­pyyn­töjä?

 

- Kilpailu on itse asiassa poikinut melko pal­jonkin keikkoja. Keväälle riittää esiintymisiä melkein joka viikolle.  On yksityistilaisuuksia ja erilaisia kansanmusiikkitapahtumia kuten Samuelin Poloneesi ja Juurijuhla. Levyn­julkaisukeikkakin on tulossa näin hieman myöhässä. Kesällä yritetään kiertää mahdolli-simman paljon festivaaleja, jotta saataisiin levylle näkyvyyttä. Ohjelmassa on ainakin mitä luultavimmin Kihaus, Kaustinen ja Faces.

 

Uusi ja upea levynne ” Puutarhautuminen” on ilmestynyt äskettäin. Onko musiikilliseen pöytälaatikkoonne/soitinkoteloonne ehtinyt kertyä jo uutta materiaalia seuraavaa pitkä­soittoa varten?

 

- Paria uutta kappaletta ollaan jo katseltu treeneissä levyn julkaisemisen jälkeen. Ihan ohjelmistokunnossa eivät vielä ole, mutta pikkuhiljaa...

 

Kiitos, Valtteri, ja onnittelut koko Hohka-yhtyeelle! 

 

 

Mielenkiintoisia nettisivuja mm. Hohkasta ja sen ystävistä:

 

www.kansanmusiikki.fi  (esittelyssä: Hohka)

www.hohka.net

www.okraplayground.fi

 

TO

 

<< 

Musiikin iloa ja voimaa

 

 


Syksy 2011 toi etnomusiikin ystävän ulottu­vil­le uuden musiikkitalon ja laajan etno­tar­jon­nan. Kaikkeen kiinnostavaan ei tieten­kään ehtinyt mukaan  - tässä muutamia makupaloja.

 

 

 

Yhdessä laulamisen ja soittamisen iloa nähtiin ja kuultiin syyskuun alussa, kun Sonoren la­valle astui Siba Folk Big Band, joka koostuu kansanmusiikin opiskelijoista ja ammatti­lai­sista. Petri Praudan  johdolla noustiin musiikillisiin sfääreihin, oli kyseessä sitten uudel­leen sävelletty Arvon mekin ansaitsemme  tai funk-vaikutteinen kansansävelmä. Soitinten moninaisuus, vahvat laulu- ja loitsutulkinnat sekä rytminen rikkaus loivat ainutlaatuisen soinnin ja tunnelman.  Suomalaisten esitystä edelsi italialaisten ja espanjalaisten bändien musisointi – harvoin nähdään yhtä paljon kampiliiroja lavalla. Kolmen kansallisuuden lopetussoitto jäi mieleen mahtavan svengin riemuvoittona.

 

Maija Karhinen-Ilon  luotsaama  Freija-yhtye  sai levystään vuoden 2011 Etno-Emma-palkin­non. Lokakuisena iltana Black Boxissa kuultiin yhtyeen musisointia, joka oli osa Karhinen-Ilon taiteellista tohtorintutkintoa. Freija esitti sarjan balladeja, joita Karhinen-Ilo vahvasti tulkitsi milloin laulaen, milloin soittaen ja tans­sien yhtaikaa.

Marraskuinen tiistai-ilta oli nimetty Kansan­musiikin isoksi illaksi; isoon saliin johdatti lukuisa pelimannien joukko. Kuuluisaa akus­tiikkaa ei voi kommentoida, koska laulu ja soitto oli koko ajan vahvistettua. Täysin kom­melluksitta ei äänentoistosta selvitty. Ymmär­rettävästi on vaikea valita esiintyjiä monien huippujen joukosta; lavalla nähtiin mm. huuli­harppuyhtye Sväng, Pole pole (Arnold Chiwalala ja Topi Korhonen), Kristiina Ilmonen ja Heikki Lahden yhtye, joka ainoana edusti perinteistä pelimannisoitantaa. Juontajien mielestä kaikki oli mahtavaa niin kuin olikin – miksi siis se pitää kertoa, kun sen voi aistia ja huomata itsekin? Konsertin anti oli kuitenkin läpi­leikkaus nykykansanmusiikista: herkät paimen­huiluimprovisaatiot vaihtuivat nopeasti hevi­huuliharppuun tai kanteleen rytmiseen iloit­teluun. Musiikki ei tunne rajoja, eikä genre­jaottelu ole enää olennaisin asia nyky­musii­kissa.

 

ELH

 

<< 


Vuoden varrelta


 

 


KEVÄÄLLÄ TAPAHTUNUTTA

 

 

Laukkosken koulun 1. ja 2. luokka joutuivat siirtämään toimintansa seuratalolle loppu­keväästä 2011, sillä koululla oli todettu kos­teus- ja mikrobivaurioita. Kakkosluokkalaiset majoittuivat talon näyttämölle ja ykkösluokka ravintolan puolelle. Sali jäi ruokailu- ja toi­minta­tilaksi.

 

Pikkuoppilaat olivat tilanteesta innoissaan, ja heistä oli mukava muuttaa seuratalon kou­luun.

Syksyllä koulu jatkoi toimintaansa parak­ki­tiloissa.

 

Nuorisoseuran tanhuryhmät pitivät pienen tanhukonsertin toukokuussa vanhemmille.

Konsertissa esitettiin kevään aikana opittuja asioita ja Barnlek-matkan ohjelmistoa.

 

 

Kesäkuussa huollettiin taas taloa. Pidettiin puutalkoita, maalattiin talon ikkunoiden vuorilistat, lisättiin tippapellit ja salin lattia öljyttiin.

 

 

Elokuussa puolestaan mentiin talon katolle. Yhdessä metsästysseura Toverilan miesten kanssa vaihdettiin katon naulat ruuveihin. Tämän jälkeen talon katto maalattiin. Nyt saa sataa vettä ja lunta, niin katto kestää!!

 

Zumbaa on jatkettu reippaan ohjaajamme An­neli Niemisen johdolla. Keväällä pidettiin myös muutamia lattaritunteja Laura Valon johdolla.

Maaliskuussa nuorisoseura järjesti kevät­iltamat.

 

 

 

Ohjelma oli runsas ja monipuolinen. Iltamailmoituksen sanoin:

 

Seuriksella kuhisee,

tossu siellä suhisee:

yhdess' tehdään iltamat

iloks koko kylälle.

 


 

 

 


Ohjelmassa laulua -

Ellun kamut Mäntsälästä

idästä jo haki laulut,

Riikkarikin sieltä täältä:

Inkeristä Irlantiin.

 

Kansantanssiryhmällä

tanhuja on uusia.

Kanteleetkin helisee,

lapset niitä soittelee.

Siinä ohjelmamme oiva.

 

Sitten vielä tanssitaan,

Poloneesi tietenkin,

katrillia huudon mukaan

ja muuta mitä osataan.

Elävää on musiikki,

näin tahti halluss' pysyypi!

 

 

 

Illan tanssit tahditti Hohka-yhtye. Iltamaväen iloksi päästiin tällä kertaa poloneesin lisäksi yhdessä tanssimaan myös huutokatrilli.  Se on paritanssi, jossa seuraava vuoro kerrotaan (eli huudetaan) aina vasta kun vuoro alkaa. Katrilli pysyikin ohjaaja Marin kovassa komennuk­ses­sa hie­nosti kasassa - kohtalaisesta kohel­ta­mi­sesta huolimatta!

 

 

 

 

 

Kanteleryhmien kevätkonsertti  järjes­tettiin toukokuussa yhdessä Ylivieskan kanteleiden kanssa.

 

 

Kantele­iloittelua kuultiin parhaimmillaan lähes neljän­kymmenen soittajan voimin. Laukkosken ryhmiä ohjasi Essi Olkanen ja Ylivieskan kanteleita Eeva-Kaisa Kohonen.

 

 

 

Ylivieskan kanteleet tulevat Pohjois-Pohjan­maalta; Laukkoskella vieraillut ryhmä koostui 16 soittajasta, ja se esiintyi myös Helsingissä Marjatta-koululla LuoMu­Kante­leiden vieraana.

 

Laukkosken konsertissa kuultiin nuorten soit­tajien esittämänä sekä tunnelmallisia kansan­lauluja että meneviä uusia sävellyksiä. Yli­vieskan kanteleiden soittajat ovat Yli­vies­kan seudun musiikki­opiston oppilaita, iältään 7-17-vuotiaita. Kotoisin he ovat Kalajoelta, Ala­vieskasta, Sievistä ja Yli­vieskasta. Heidän oh­jaajansa Eeva-Kaisa muutti opintojen pe­rässä Keski-Pohjanmaalle Kokkolaan vuonna 2006 ja on sieltä käsin käynyt ohjaa­massa soit­tajia Ylivieskassa kolmena päivänä viikossa. Eeva-Kaisa on Essin ja Valtterin tavoin aloit­tanut soittouransa Laukkoskella.


 

 

 

Yhteissoitto

 

 

         

UUTTA SYKSYLLÄ

 

Syksyllä 2011 vaihtui kanteleryhmien ohjaaja. Essin työtä neljän eri kanteleryhmän opet­ta­jana jatkaa Valtteri Lehto.

Kuten Essi, niin Valtterikin on aloittanut kanteleen soittamisen nuoriso­seuran kantele­ryhmissä, ja hän on soittanut mm. Brelossa. Nykyisin Valtteri opiskelee Sibelius-Akate­miassa kansanmusiikin osastolla.

 

 

 

 

 

 

Nuorisoseurassa aloitti lokakuussa Tempoa tenaviin -ryhmä 0-1–vuotiaille lapsille ja hei­dän vanhemmilleen. Mukana tempoi­le­massa on kuusi vauvaa ja heidän vanhempansa. Monesti mukana ovat sekä äiti että isä. Tem­poa tena­viin –musiikki­liikunta­toiminta on Kalevan Nuor­­ten Liiton rekis­teröimä toimin­ta­muoto pienille lapsille ja heidän vanhem­mil­leen. Tem­poa tenaviin –ryhmät ovat lasten ja aikuisten yhteisiä kohtaamis­paikkoja, joissa liikutaan, leikitään, lauletaan ja temppuillaan. Toiminnan tavoitteena on lapsen ja aikuisen välisen vuoro­vaikutuksen lisääminen ja lapsen kokonais­valtaisen kehityksen tukeminen musii­kin ja liikunnan keinoin.

 

Kerho-ohjaajakoulutuksen käyneet Emmi Rantala, Greta Patronen ja Matleena Ko­honen ovat aloittaneet tanhuryhmissä apu­ohjaajina. He kertoivat, että ohjaamisessa mukavinta ovat kerholapset ja se, että lapset ovat oppineet jotain uutta ja että heillä on kivaa. Lisäksi tytöt kertoivat, että he ovat oppineet ohjaamisen myötä ryhmän johta­mista, pitempää pinnaa ja että kerhokertojen suunnittelukin voi olla hyödyllistä.

 

 

Laukkosken nuorisoseuran kahvi- ja makka­rakioski 17.9.2011 pidetyn Keski-Uusimaa-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella.

 

Liitot pitivät sääntömääräiset kokouksensa syksyllä, ja Laukkosken Ns:n panos niiden työssä on edelleen vahva. Mari Knuuttila jatkaa edelleen Suomen Nuorisoseurojen Liiton hallituksessa 2011-2012, ja Pertti Asikanius toimii Uudenmaan Nuorisoseurain Liiton puheenjohtajana 2012.

 

 

Lopuksi muistutus siitä, kuinka paljon niitä nurmijärveläisiä pitääkään pelätä: Putous-ohjelma, MTV3, helmikuu 2012:

 

http://www.youtube.com/watch?v=EqlJJGqX5Gs

(Ydinasetta hankkimassa)

 

<<

 


 

Levyjä

 


HEINÄHAMBOA   JA  POLSKAA

 

Hohka:  Puutarhautuminen

 

Hohkan omat sävelet soivat  vuonna 2011 julkaistulla Puutarhautuminen-levyllä. Nuoret soittajat – Meriheini Luoto, Valtteri Lehto, Veikko Muikku ja Maksim Purovaara – ovat tehneet levyn, jossa omiin sävellyksiin on otettu aineksia perinteisestä ja yhdistetty niihin uusia elementtejä; yhdistelmää voisi kutsua vaikka uuskansanmusiikiksi. Levyllä kuullaan raikkaita sävelkulkuja esimerkiksi balkanilaisrytmein höystettynä, ja mukana on lyyrisyyden lisäksi kepeää ja räväkkääkin menoa. Kappaleiden tanssittavuushan tuli jo testattua viime keväänä Laukkoskella iltamissa!

 

Levyllä soivat pääasiassa viulu, kantele, kitara, haitari, kontrabasso ja harmoni, ja instru­menttien tasapaino toimii mainiosti. Vierai­levat soittajat tuovat mukaan mm. beat­boxausta. Hohka  on tehnyt levyn, jossa toteutuu monta asiaa: kansanmusiikin kuun­neltavuus, pelimannimeininki ja tanssittavuus.                                                     

 

ELH

 

HUUMORIMUSIIKIN YSTÄVILLE  

 

Orkestar Bordurka:  Orkestar Bordurka

 

Orkestar Bordurka on suomalainen kansan­musiikkiyhtye, joka on Sibelius-akatemian opettajien kokoonpano, jossa soittavat:

Roope Aarnio: kitara

Topi Korhonen: sähkökitara

Oskari Lehtonen: rummut

Hannu Oskala: harmonikka

Sara Puljula: tuplabasso

Jarno Tastula: viulu

 

Bordurka on turkkilaisittain pukeutuva venä­läisittäin soittava bilehumppayhtye. Se soittaa erittäin tarttuvaa musiikkia joka jää mukavasti päähän.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on posi­tiivinen yhtyettä kohtaan, ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille huumorimusiikin ystäville. Bordurkan albumin lempikappaleeni on Hopa Nina.

You now wi see you YES?

HM

 

VUODEN KANTELELEVY VALITTU

 

Viulisti, kapellimestari Pekka Kuusisto valitsi vuoden 2011 kantelelevyksi mestari­peli­man­nin ja hänen oppilaidensa muodos­taman Erkki ja tytöt –yhtyeen samannimisen ensilevyn.

Kuusiston omin sanoin: ”Tällä levyllä on korvin kuultavissa ja käsin kosketeltavissa miten kälviäläinen mestaripelimanni, kone­urakoitsija Erkki Lassila siirtää vankkaa teke­misen meininkiään nuorille kollegoilleen kantelekvintetin keinoin. Yhtyeen muut jäsenet ovat Eeva-Kaisa Kohonen, Jutta Rahmel sekä Anna ja Leeni Wegelius.

Metka ja viimeistelty paketti sisältää kahden yhtyeessä soittavan pelimannin kirjoittamat tekstit eli Erkki Lassilan biografian,

yhtyeen tähänastisen tarinan sekä napakat esittelyt levyn kappaleista. Ohjelmisto koos­tuu Erkin omista sävellyksistä, hänen isänsä opettamista kappaleista sekä kälviäläisestä pelimanni­musiikista.”

 

Lisätietoja:  www.kantele.net

 

<<


 

Lukunurkka

 


Viime vuoden lopulla koettiin kirjallisuus­maail­massa menetys: Matti Yrjänä Joensuu  ei  tule enää julkaisemaan Harjunpää-dekka­rei­taan. Jo 1970-luvulla aloittanut poliisi-rikos­kirjailija on noussut kansainväliseen mainee­seen Harjunpää-sarjallaan, johon kuuluu 11 rikosromaania; viimeiseksi jäänyt  Harjunpää ja rautahuone julkaistiin vuonna 2010.  Kirjoista on tehty myös elokuvia ja tv-sarjoja.

Harjunpää-kirjat  ovat psykologisia poliisi­romaaneja, joiden tapahtumat sijoittuvat yleensä Helsinkiin. Osa lukunautintoa onkin miljöön kuvaus. Ylikonstaapeli Harjunpään työtovereista Onerva on useimmissa kirjoissa mukana, ja perhe saa myös tärkeän roolin teoksissa. Henkilökuvaus on Joensuun vah­vuus;  Harjunpää on voimakkaasti tunteva poliisi, jonka sisäistä maailmaa kuvataan pal­jon. Lisäksi rikolliskuvaus on kaukana musta­valkoisesta: rikoksen poluille ajautuneet ovat Joensuulla usein itsekin uhreja ja maail­massa kaltoin kohdeltuja. Elokuvanakin tunnettu Harjunpää ja pahan pappi  korostaa erityisesti perhesuhteiden merkitystä turvat­tomuuden tai turvallisuuden luojana; teok­sessa kuvataan myös vaikuttavasti uskon­nollista fanaatti­suut­ta. Harjunpää-romaanit nousevat laji­tyyppinsä aateliin ja koskettavan kirjallisuuden joukkoon realismin ja syvälle luotaavan henki­lö­kuvauk­sen takia.

 

Kauan odotettu Jaakko Nummisen toimittama Yhteisön voima, Suomen nuorisoseuraliikkeen historia  ilmestyi viime vuoden lopulla  viisiosaisena teossarjana. Liikkeen vaiheita käsitellään sekä kronologisesti että tee­moit­tain. Runsaasti kuvamateriaalia sisältävä teos nostaa esille sekä henkilöitä (muodikkaasti: toimijoita) että kehityssuuntia.

 

Paukkulan kursseilla Mikkelissä 1950-luvulla (sarjan osa 5).

 

Pinnallisen tarkastelun jälkeen löytyi tuttujen nimien li­säksi Laukkosken nuorisoseura,  joka on kuu­luisa erityisesti näytelmätoiminnastaan ja pitkä­aikaisesta lauluharrastuksestaan! Viides osa sisältää monia viittauksia Laukkoskeen ja Pornaisiin.

Valintoja voi tietysti aina kritisoida, mutta yhtä mieltä ollaan varmasti siitä, että liike ansaitsee tulla kirjoitetuksi historiaan. Todis­tetuksi tulee myös se, että olemme osa historiaa… Lukemista riittää vielä moneksi illaksi.

 

ELH

 

 

<<

 


 

 

Tunnetko Waltarin tuotantoa

 

 

 


Tunnistatko seuraavista katkelmista, mikä Mika Wal­tarin teoksista on kyseessä? Yhdistä katkelmien numerot oikeaan kirjaimeen.

 

 

 

KATKELMA 1.

Hän oli kävellyt jo pitkän tien kääntyessään viimein kylästä sivutielle. Kirkas päivä oli sulat­tanut tietä, iltahämärän aikaan kylmä sai jälleen askelet rouskumaan tien viedessä ohi tummien kuusten varjon, ohi punerruksen valossa leimuavan kallioseinämän.

 

 

 

Vieras oli astunut vanhuuttaan kallistuvaa siltaa pitkin kapean joen poikki. Sinertävä jääpinta mutkitteli rantatöyräiden välissä halki tienoon ja sen molemmin puolin ylenivät loivasti pelto­aukeat piikkilanka-aitojen jakamina säännölli­siksi lohkoiksi.

 

 

 


 


 

KATKELMA 2.

 

---  rientää tietä liukasta

kotiin pakkasesta tiukasta.

 

Takapää kun maahan mäiskähtää,

mehupullo rikki räiskähtää.

 

 

Vahinkoa ei voi kehua,

sääli jäätyvää on mehua.

 

Kotiin hyvällä tai pahalla,

mehu maksettu jo rahalla.

 

 

Mehu, joka muulloin solisee,

tällä kertaa kulhoon kolisee.

 

"Jäätelöä mistä paikasta

ostitkaan näin hyvää, raikasta?"

 

KATKELMA 3.

 

Mieltäni vavahdutti että joku toinenkin valvoi kuun vallassa, vaikka vain pieni tyt­tö. Vuo­tuisten juhlamenojen aikana hänet oli perin­näistapojen mukaisesti vi­rallisesti vihitty py­hän koiran puoli­soksi ja hän oli leiponut hää­kakun ja jakanut sen koiran kanssa. "Miksi valvot, pieni tyttö", kysyin ja istuuduin hänen viereensä kiviportaalle.

"En ole pieni tyttö", hän sanoi. "Olen kym­menvuotias. Sitä paitsi olen koira Krimi­sok­sen puoliso ja pyhä nainen."

"Mikä on nimesi, pyhä nainen", kysyin piloil­lani.

"Egesta", hän sanoi itsetietoisesti. "Pitäi­sihän sinun se tietää, muukalainen -. Mutta oikea ni­­meni on Hanna. - Koira Krimisos on sairas. Se vain makaa ja hengittää raskaasti eikä syö

 

enää mitään.  Luullakseni se on liian vanha ei­kä tah­do enää elää, vaikka miten sitä lohdut­taisin. Jos se kuolee, kansa syyttää minua siitä." –Tyttö aukaisi minulle tallin oven ja näytti mi­ten vanha pyhä koira makasi siellä oljilla kyl­jet raskaasti kohoillen, koskematon vesi­kuppi kuonon vieressä.  - Varjona livahti jal­kani ohit­se Arsinoen kissa sisään talliin ja al­koi kier­rellen kaarrellen lähes­tyä pyhää koi­raa. -

Kissa lipaisi muutaman kerran kielellään koiran juomakupista, rauhoittui epäluu­loi­suudestaan, hipaisi kyljellään koiran niskaa ja alkoi sitten lempeästi nuolla sen korvaa. Koira salli sen tapahtua.

"Tämä on ihme", sanoin. "Mutta varmaan pyhät eläimet tuntevat toisensa. Kissa on niin pyhä eläin että Egyptissä surmataan heti ihmi­nen joka loukkaa kissaa."     

 

 

KATKELMA 4.

 

- Tarkoitin oikeastaan, oletko onnellinen avioliitossasi.

- Tjaa. Tiedäthän sinä miehet.

- Oikeastaan se ei kuulu tähän. Mutta –

tiedät kai että olen vapaa. Vaimoni kuole­masta on kulunut jo kahdeksan vuotta.

- Mutta sinulla on yhä isoäiti. Et sinä ole vapaa.

- Kai minä olen perheen pää, vaikka äitini elääkin.

- Hah-hah. Salli minun nauraa.

 

 

KATKELMA 5.

"Tällaista noituutta en ennen ole nähnyt. Lienee parasta että vain me kaksi toistai­seksi näemme tämän."

Tosin legionalaisia olisi tuskin pakotta­mal­la­kaan saanut astumaan sisään hautaan. Sel­lai­nen kauhu heidät oli vallannut tove­rien­sa selittämättömän häviämisen takia, sillä mitään taistelun jälkiä emme nähneet hau­dan ulko­puolella.

Adenabar ja minä emme ryhtyneet selit­te­lemään toisillemme ettei mikään ihmis­olento olisi pystynyt pujottautumaan tuolla tavoin ulos kovettuneista käärin­liinoista aukai­se­matta niitä. Jos taas mirhan ja aloen tiiviisti toisiinsa liimaamat käärin­liinat olisi revitty auki, olisimme varmasti havainneet siitä joitakin jälkiä. En usko että taitavinkaan käsi olisi pystynyt samalla tavoin asettele­maan niitä takaisin jäljittelemään ruu­miin ääri­viivoja.

            

KATKELMA 6.

 

Hän olisi taas pillahtanut itkuun, herkkä tyttö, mutta onneksi vesi kiehahti kahvi­pannussa, hänen oli pakko kiertää kaasu pienemmäksi ja ruveta mittaamaan lusikalla kahvia. Hän laski itsekseen lusikallisia suu sievästi supussa. Kokki seurasi hänen liik­keitään.

"Antaa mennä vain", Kokki kehotti, kun tyttö aikoi lopettaa."Kaksi lusikallista kuppia koh­den. Se on minun taksani."

Tyttö tyrmistyi. "Mutta Fredrik-setä ei ikinä", hän aloitti, mutta muisti taas, ravisti päätä ja antoi mennä. "Se on hirveätä tuhlausta", hän huomautti. "Olkoon tällä kertaa. Keitän niin hyvän kahvin kuin osaan." Hän antoi kahvin kiehahtaa ja hämmenteli lusikalla.

"Ei liian pitkään", Kokki neuvoi. "Ei saa kiehua liian kauan. Sitten myssyn alle. Saa selvitä ja painua hyvän aikaa. Muuten maistuu vain porolta."

Tyttö teki työtä käskettyä. Herra hypisteli piippuaan.

 

KATKELMA 7.

"Tietysti, tietysti", sanoi Kaptah rauhoit­ta­vasti ja kaatoi lisää viiniä lasimaljaani ja täytti samalla huomaamattaan oman savikuppinsa.

"Jokainen järkevä ihminen tietää, että maa on ainoa omaisuus, mikä aina säilyy ja pitää arvonsa, jos vain osaa olla hyvissä väleissä maanmittarien kanssa ja älyää antaa heille lahjoja joka vuosi tulvan jälkeen."

 

 

 

 

Teokset:

A.    Sinuhe egyptiläinen

B.     Turms kuolematon

C.    Tähdet kertovat, komisario Palmu

D.    Kieku ja Kaiku

E.     Vieras mies tuli taloon

F.     Yövieras

G.    Valtakunnan salaisuus

 

 

Ratkaisu LNS:n etusivulla:

www.laukkoskennuorisoseura.net

 

 

<<


 

 Muut lehdet


 


Jalo Temppu ja Anna Kaino Pusu halusivat vaihtaa sukunimensä

 

Helsingin Sanomat  9.2.1962 / 9.2.2012

 

Joulukuun 23. päivänä 1920 annetussa sukunimilaissa määritellään ne perusteet, joiden nojalla sukunimi voidaan muuttaa toiseksi. Uuden sukunimen hyväksymisen edellytyksenä on, ettei se ole kielen vastainen ja sopimaton.

- - -

 

Muuten hyvä sukunimi voi yhdessä etunimen kanssa muodostaa käsitteen, josta lapsi saa kiittää vanhempiensa erikoislaatuista huumo­rin­tajua. Esimerkkeinä mainittakoon: Eero Pusu, Anna Kaino Pusu, Jalo Temppu ja Toivo Epäilys.

 

Naapureille naurunaihetta mutta haltijalleen ikävyyksiä saattaa olla myös sukunimestä, joka ei sovi yhteen ammatin kanssa.

 

Liiton arkistosta löytyy useita tapauksia, joissa nimenmuuttaja on kiivaasti vaatinut uutta sukunimeä sanoen, että leipä menee jollei nimi muutu.

Eräskin kanttori kertoi olevansa huumorin­tajuinen mies, mutta alkaneensa kuitenkin hiljakselleen kyllästyä siihen, että joutui aina oudoille ihmisille selvittämään ammattinsa ja sukunimensä eron.  Usea luuli hänen laskevan leikkiä esitellessään itsensä: kanttori Kirvesmies. Lisäksi on ollut konstaapeli Sakko, kauppias Kiero, terveyssisar Tauti, teurastaja Siannahka sekä  Keinosiemen­yhdistyksen asiamiehenä neiti Sonni.

 

 

 

Numerot kätkevät salaisuuksia

Borgåbladet tammikuussa 2012

(Amanda Grönroos)

 

Mikä meidän mielestämme on kaunista

Yleinen käsitys on, että meidän ihmisten mielestä jokin on silloin kaunista, kun se koetaan harmoniseksi ja tasapainoiseksi.

 

Niin sanottu kultainen suhde vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä pidämme kauniina. Kultainen suhde eli kultainen leikkaus on aivan erityinen suhde, jota tavataan sekä taiteessa että luonnossa. Esimerkiksi kotilon kuori, sormenjälkemme ja galaksin spiraali­kädet noudattavat kultaista suhdetta 1,618.

 

Mutta mikä tämä kultainen suhde sitten oikeastaan on?

 

Fibonaccin lukusarja

Kultainen leikkaus perustuu niin sanottuun Fibonacci-lukujonoon: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, …

 

Lukujonon keksi matemaatikko Fibonacci tehdessään teoreettisia tutkimuksia kaniiniyhdyskunnan lisääntymisestä - - -. Mainitussa lukujonossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa. Lisäksi lukujen välillä on erikoinen suhde: jos jakaa luvun sitä sarjassa edeltävällä luvulla, esimerkiksi 144:n 89:llä, tulee vastaukseksi suunnilleen sama riippumatta siitä, mitkä kaksi lukua valitaan - niin kauan kuin luvut ovat peräkkäiset. 144 jaettuna 89:llä on likimain 1,6179 … -

 

Iso annos vaikeasti käsitettävää matematiikkaa tuskin monia kovasti inspiroi. Mutta sama il­miö esiintyy kaikkialla. Luonnossa, avaruu­des­sa, taiteessa ja jopa ihmisruumiissa esiintyy vilisemällä tätä samaa suhdetta 1,618.

 

Ihmiskeho

Sanotaan, että suhde 1,618 on perustana sille, mitä me pidämme kauniina. Mitä lähempänä kultaista lukua jokin suhde on, sitä kauniimpi se on. Kasvot voidaan jakaa eri osiin, suh­tei­siin ja kultaisiin suorakulmioihin.

Mona Lisa ja hänen mystinen hymynsä on eräs esimerkki tästä. Suhteet hänen kasvoissaan sopivat täydellisesti yhteen kultaisen suhteen ilmiön kanssa. Ehkäpä tässä piilee hänen mystisen kauneutensa selitys?

Suuret filmitähdet valkaisevat ja justeeraavat hampaistoaan, ja mekin saatamme kääntyä hammaslääkärin puoleen hampaiden asennon parantamiseksi. Usein näin tapahtuu terveys­syistä, mutta tiesitkö että kaunis hymy tunnis­tetaan suhteesta 1,618?  Etuhampaiden ja seu­raavien hampaiden välisen suhteen tulisi siis olla 1,618 täydellisen filmitähtihymyn aikaan­saamiseksi.

 

-    -   -

 

 

            

 

 

 

Tavallista vai huippujournalismia?

Helsingin Sanomien yleisönosasto 29.2.2012

Tavallisetkin asiat muuntuvat lehdissä usein huikeiksi. Tässä muutamia esimerkkejä:

 

satuhäät = häät;   

huippujuristi = juristi;

huippututkija = tutkija;  

loistohotelli = hotelli (2-3 tähteä); 

luksusasunto = asunto (3-4 huonetta);

hän valloitti Pariisin = käväisi Pariisissa, joskaan kukaan ei huomannut; 

hän loisti = hän esiintyi;

mediapersoona = tuntee toimittajan;   

tv:stä tuttu = oli kerran mainoksessa;   urheilutähti = melkein lunasti paikan olympia­laisiin. 

Ritva Linko

<<Tehtäviä

 

Montako eri urheilulajia löydät sanaristikosta?

Sanat on piilotettu pystyyn, vaakaan ja vinottain, etu- ja takaperin.

 

 

 

                                                                                                                        AR

 

 

Laukkosken Ns:n kotisivuille pääsee kätevästi Porstua-sivujen kautta:

porstua.net                    >>>        Yhteisöjen kotisivuja    ->     Laukkosken nuorisoseura

Vilkun

kokosivat:  Mari Knuuttila (pt), Eeva-Liisa Hovi, Matleena Kohonen, Helka-Marja Kohonen, Greta Patronen, Herman Mustaniemi, Tuula Olkanen

Kuvat: Mari Knuuttila, Aapo Huhta, Kohoset, Matti Olkanen, Amanda Rantala, Jenni Reijo

Kannen kuva: Amanda Rantala

 

<< Alkuun